Tornar a activitats

Itinerari patrimonial "Binissalem. Un celler a cada passa", i visita guiada al celler Vins Nadal

Maria Coll Borràs
Binissalem — Centre històric de Binissalem i Celler Vins Nadal. Trobada a la plaça de l'Església
26/02/2022 — 10.30 h
— 13.30 h

Binissalem destaca pel seu patrimoni vitivinícola i pel patrimoni arquitectònic del seu centre històric, conjunt historicoartístic des de 1983, com també pel seu fora vila.

L’elaboració secular del vi va provocar la construcció de nombrosos cellers. Aquesta activitat vol reivindicar els cellers tradicionals com a element patrimonial molt nombrós i notable a Binissalem. Actualment, també disposam d'un conjunt de cellers que estan en actiu, que elaboren el vi a partir de les pròpies vinyes.          

1. Itinerari patrimonial (90 minuts). Trobada a la plaça de l’Església, la plaça de la vila, on s’organitzarà el grup, es donarà la benvinguda, s'introduirà l’activitat i es farà una presentació de Binissalem, de la seva secular activitat vitivinícola i del seu conjunt historicoartístic, del qual formen part els cellers tradicionals. 

Notícies documentals sobre l’existència de cellers, vestigis i restes clares de cellers, cellers en bon estat de conservació... Paredats i finestres que ens apunten als cellers, portasses a través de les quals observam cups, el cup de Can Gelabert, part del seu celler ara forma part del paisatge urbà. Cas Moliner, Can March, Can Beltran, Can Jaquotot, Can Fumat, Can Tous, Cas Bissó (actual Ajuntament), Can Melcion, Cas Jai Tit, Cas Capità Bissó, Can Marquet, Can Novell, Can Sabater (actual Casa Llorenç Villalonga - Museu Literari), Can Gelabert (actual Casa de Cultura)... Totes aquestes cases i moltes altres han estat lligades a l’elaboració del vi. Ens acostarem a algunes d'aquestes cases, hi guaitarem i entrarem a alguna. 

2. Visita al celler Vins Nadal (90 minuts). Ubicat a un lloc molt cèntric del poble de Binissalem, al carrer de Ramon Llull, 2, just devora el Casal de Cultura de Can Gelabert. Visitar Vins Nadal és conèixer una de les primeres i més importants cases del vi de Binissalem del darrer segle. Fundada per Miquel Nadal Fiol l’any 1932, és un perfecte exemple de relleu generacional, la qual cosa li dona aquest caràcter tan innovador dins un ambient càlid ple de tradició. Vins Nadal, SL, elabora vi emparat per la DO Binissalem amb la marca Albaflor. Albaflor és el nom del primer vi que elaborà l’arxiduc Lluís Salvador a Mallorca. 

A les vinyes de Vins Nadal es cultiven les varietats de raïm merlot, cabernet i sirà, imprescindibles per a l’elaboració dels vins varietals i per a l’acoblament dels vins Albaflor. 

Ens oferiran una explicació de l’evolució del celler i de l’elaboració dels seus vins. A continuació ens mostraran les instal·lacions del celler. 

Acabarem amb un tast de tres vins, negre, rosat i blanc, i amb una espipellada de productes de la terra per fer paret! Una visió històrica i patrimonial dels cellers preindustrials i de la producció de vi, seguida d’una visió actual dels cellers i de la producció del vi a la vila de Binissalem.

Reserves al telèfon 629573114

Col·laboradors

logo-dia-ib-2021-2.jpg

En aquests darrers temps, junts i juntes hem hagut d’adaptar i refer les nostres vides, amb esforços, sacrificis i també pèrdues. Les dificultats d’aquests dos darrers anys ens han enfrontat a realitats dures, però també ens han mostrat el millor de nosaltres mateixos, dels nostres veïnats i amics, i de molts col·lectius i persones anònimes. La pandèmia ha despertat el millor de la nostra societat.

Enguany, volem que la festa de les Illes Balears sigui de retrobament i que recuperi l’esperit festiu tradicional amb l’objectiu de consolidar la celebració i convertir-la en un esdeveniment participatiu que connecti i cohesioni els diversos territoris insulars i els seus pobles. Voldríem que fos una ocasió especial per recuperar la il·lusió dins una nova realitat.

Aquesta serà, sens dubte, una festa que tractarà d’acostar-se a una normalitat desitjada per totes i tots, però amb el rerefons de la pandèmia. Per això, caldrà tenir cura i participar-hi responsablement.

Gaudiu del programa d’activitats!

Feliç Dia de les Illes Balears!