Ballada popular
L’Agrupació folklòrica Aires d'Andratx fou fundada el 1986 a la vila d’Andratx per un grup de persones entusiastes i grans coneixedores del nostre folklore amb la finalitat de recuperar, mantenir i divulgar la música i el ball mallorquins. Actualment, entre músics i cos de ball, constitueixen l’entitat uns 40 membres no professionals. L’agrupació és membre de la Federació de Música i Ball Mallorquí i de la Federación de Asociaciones de Coros y Danzas de España, en les quals participa activament.
Un dels seus primers objectius fou la recuperació de composicions musicals pròpies de la nostra comarca. Fruit d’això, el grup va rescatar d’arxius particulars les partitures d’antigues melodies i ha recuperat de l’oblit peces que sols recordava la gent major. A més, el grup s’ha obert al folklore de la resta de l’illa, adoptant moltes i variades cançons i temes instrumentals. Per a la interpretació del nostre folklore, el grup fa ús dels instruments més tradicionals i populars de Mallorca: xeremies, flabiol, violí, bandúrria, llaüt, guitarra, guitarró…
Aires d’Andratx ha recuperat, manté i divulga l’estil de ballar la dansa més típica del nostre poble, els boleros, i ha adoptat altres formes de ball de les diferents comarques de l’illa incloent en el repertori jotes i fandangos. Totes aquestes danses tenen el seu origen en l’Escola Bolera del s. XVIII i es popularitzaren a Mallorca a principis del s. XIX.
El ball popular tradicional mallorquí es regeix pel matriarcat. La dona dirigeix l’home interpretant i improvisant la dansa al seu gust, en una espècie d’insinuació eròtica. Ell l’ha de seguir imitant-la sense perdre el ritme ni els punts. Aires d’Andratx propugna l’esperit del ball com a expressió festiva en què la diversió, la improvisació i les dones tenen un pes important. Ballar és un joc, un joc de sensualitat.
Quant a la indumentària, l’associació n'ha començat una recuperació per poder vestir de la manera més autèntica possible i, a la vegada, treballar per a la dignificació del vestit tradicional. El grup, en les seves actuacions, ha adoptat la forma de vestir de la classe popular mallorquina del s. XIX, tant en els vestits de feina com en els de festa. A més, Aires d’Andratx presenta un espectacle sensorial i didàctic titulat «Un segle de roba», en què es fa un repàs a tota la indumentària mallorquina del segle XIX a través d’una desfilada amb peces autèntiques de més de 150 anys d’antiguitat.
A tot això, li hem d’afegir una exposició urbana titulada «Avior: el nostre patrimoni tèxtil», i la publicació del catàleg d’aquesta exposició, un referent a la nostra illa.
El ball va unit a la festa i a la celebració. Per això, Aires d’Andratx té interès per repopularitzar els balls dels nostres avantpassats i recuperar el seu autèntic sentit. Per aquest motiu, cada any s’organitzen cursos
de danses populars en els quals nins, joves i adults aprenen punts de ball per interpretar-los després de forma totalment improvisada en qualsevol manifestació festiva.