28/02/2021 — 06.00
Dia de les Illes Balears: Armengol expressa l'agraïment a tota la ciutadania de les Illes Balears per la seva lluita contra la Covid en l'acte d'entrega dels premis Ramon Llull i la Medalla d
Dia de les Illes Balears: Armengol expressa l'agraïment a tota la ciutadania de les Illes Balears per la seva lluita contra la Covid en l'acte d'entrega dels premis Ramon Llull i la Medalla d

La presidenta destaca el valor de la sanitat i els serveis públics durant el seu discurs del Dia de les Illes Balears

La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha expressat avui l'agraïment en nom de tot el Govern a la ciutadania de les Illes Balears per la seva entrega, actitud i esperit de cooperació durant el darrer any, marcat per la irrupció de la Covid-19 a la nostra societat.

Durant el seu discurs emmarcat en l'acte del Dia de les Illes Balears que s'ha dut a terme avui a la Llotja de Mar, la presidenta ha fet especial esment a la feina del col·lectiu sanitari: "Estau demostrant cada dia el valor de la sanitat pública. La vostra dedicació exemplar fa que ningú no qüestioni la importància dels serveis públics", ha dit la presidenta, tot dirigint-se al col·lectiu de 20.000 sanitaris de les Illes Balears, que avui ha rebut la Medalla d'Or, la més alta distinció que atorga la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. "Tots i totes sabem que aquesta societat ha de continuar millorant un sistema de benestar que arribi a tothom, que tengui cura de tots nosaltres dia a dia", ha continuat la presidenta.

Armengol ha estès el seu agraïment al conjunt de la societat de les Illes Balears, "perquè la malaltia es cura als hospitals i als centres de salut, però s'atura als carrers, a cada casa i a cada negoci". En aquest sentit, ha recordat i ressaltat la labor que han dut a terme tots els col·lectius guardonats avui amb 12 premis Ramon Llull: els treballadors i les empreses essencials; la indústria que s'ha reconvertit durant la pandèmia; els treballadors dels serveis socials, el personal i les persones usuàries de les residències; la comunitat educativa i universitària; el sector de la cultura; el sector primari; les Forces i Cossos de seguretat de l'Estat, l'exèrcit, la Policia Local i la seguretat privada; persones de diferents àmbits que han tramitat ajudes i prestacions; el voluntariat i, finalment, tota la ciutadania de les Illes Balears, que ha estat representada per Leire Pons González, una filleta de 7 anys del municipi de Sant Lluís, que ha estat l'encarregada de rebre el guardó en nom de tota la ciutadania.

Durant el seu parlament, la presidenta ha recordat el patiment i el dolor que ha comportat la Covid-19 a les Illes Balears, "un any en què un virus ha segat les vides de 722 persones de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera i ens ha unit en el condol". Així mateix, ha ressaltat les restriccions i els efectes que ha tingut la pandèmia sobre la societat i l'economia de les Balears i que fa que a dia d'avui vegem "els nostres projectes i negocis amenaçats i patim per les nostres ocupacions, per les oportunitats perdudes, per la salut i el benestar de la nostra gent", després de molts mesos de lluita contra un virus cruel "que qüestiona les nostres llibertats i drets, les nostres il·lusions i somnis".


Esperança en el futur
Les paraules de la presidenta de les Illes Balears també han estat d'esperança cap a un futur per al qual  "el talent que ahir ens enorgullia continua sent la nostra millor vacuna". Armengol ha posat èmfasi en la unió de la societat: "Aquesta crisi ens ha  ensenyat que som capaços d'aconseguir tot el que ens proposam" i hem demostrat que "sabem fer feina plegats, com hem fet cercant sempre solucions consensuades en tots els àmbits" amb l'objectiu d'aconseguir el benestar i el bé comú. "Tots i totes heu demostrat que el millor que som és la nostra suma", ha conclòs, per insistir que la derrota del virus arribarà amb "esforç i coneixement, ciència i resistència" d'una societat que no renunciarà a la prosperitat i la vida.

Finalment, la presidenta ha destacat tres lliçons que durant aquesta pandèmia hem après com a societat. La primera és que hem de seguir el pla traçat abans de la pandèmia per aconseguir una societat més justa, igualitària, amb una economia més diversificada i un model de creixement respectuós amb el medi ambient. La segona és l'evidència de la necessitat de reforçar l'estat del benestar i aprofundir en una economia més redistributiva i justa. La tercera lliçó que ha esmentat la presidenta és que la pandèmia revela les mancances estructurals de la nostra economia, massa dependent d'un sol sector econòmic. En aquest sentit, ha destacat la importància que tendran els fons europeus com a catalitzadors de la diversificació econòmica, la modernització i la transició cap a una societat "més sostenible, igualitària i cohesionada".

Notícies Relacionades

15/02/2021
El Govern concedeix la Medalla d'Or al col·lectiu sanitari per la seva lluita contra la pandèmia
El Govern concedeix la Medalla d'Or al col·lectiu sanitari per la seva lluita contra la pandèmia
Llegir més
15/02/2021
El Govern concedeix els Premis Ramon Llull als col·lectius i sectors essencials en la gestió de la pandèmia
El Govern concedeix els Premis Ramon Llull als col·lectius i sectors essencials en la gestió de la pandèmia
Llegir més

Col·laboradors

logo-dia-ib-2021.jpg

Aquest ha estat un any que ens ha canviat la vida. La situació excepcional que vivim, derivada de la pandèmia per COVID-19, ha suposat un desafiament sense precedents per a la nostra societat. Un repte individual i col•lectiu, no només en l’àmbit sanitari, sinó també familiar, social i fins i tot humà.

Junts hem hagut d’adaptar i refer les nostres vides, amb esforços, sacrificis i també pèrdues. Les dificultats d'aquest darrer any ens han enfrontat a realitats dures, però també ens han mostrat el millor de nosaltres mateixos, dels nostres veïnats i amics, i de molts col•lectius i persones anònimes. La pandèmia ha despertat el millor de la nostra societat.

Enguany, la festa de les Illes Balears vol ser un homenatge a aquest esforç individual i col•lectiu. Un homenatge a les persones que, des de tots els racons de les nostres quatre illes, han allargat la mà als altres, d'una manera o altra. A tots els petits gests d'empatia, de solidaritat, de suport. Per això, la Medalla d’Or i els premis Ramon Llull 2021 es concedeixen als sectors essencials i a la ciutadania en general, que han aportat el millor de si mateixos en aquestes circumstàncies tan difícils.

Aquesta serà sens dubte una festa diferent, amb activitats en petit format i en diferents escenaris, adaptades a les circumstàncies. No obstant això, perdura el nostre sentiment com a societat. Ens sentim orgullosos de continuar junts, d'haver-ho afrontat junts, d'estar-ho superant junts, i de continuar treballant per sortir-ne totes i tots, junts, endavant. Gràcies.

Feliç Dia de les Illes Balears!