Tornar a activitats

Llegendes teatralitzades

Gaspar Valero
Palma — Plaça de Cort
01/03/2024 — 10.00 h
— 11.15 h

Un dels gran mèrits de Gaspar Valero i Martí és la capacitat de no recórrer impunement els paisatges que tresca. Vull dir que la seva visió de les terres que configuren el nostre petit país: els comellars ombrívols i les muntanyes, els costers, les garrigues, els roquissars abruptes, les platges suaus…, tant com els carrers i les places de la ciutat, no és la conseqüència d’una mirada innocent. En Gaspar ha descobert que és bo i eficaç acostar-se a l’espai que ens és propi per mitjà d’aquelles històries mil vegades recontades que configuren una part del nostre imaginari col·lectiu. I a aquesta tasca -la recuperació del patrimoni meravellós- ha dedicat el seu esforç, el resultat del qual ens presenta ara en el llibre PALMA, CIUTAT DE LLEGENDA, orientat cap a la descoberta del centre històric de la ciutat de Mallorca a partir de cinc itineraris “pels mites, les llegendes, les curiositats” de la ciutat (...). * 

* (Fragment del Pròleg del llibre, de la mà de Gabriel Janer Manila)


“Illes Balears, recorregut de llegendes dins el cor de Palma”, constitueix una proposta de descoberta del centre històric de Palma i alguns de les illes balears, a través de les llegendes, històries, anècdotes, miracles, prodigis religiosos, tradicions populars i curiositats més destacades del testimoni oral dels nostres avantpassats que durant segles foren explicades de pares a fills i que gracies a l´historiador Gaspara Valero, coneixerem de primera mà, i també, a través del actors que representaran sis de les llegendes.

A través d ́un recorregut pels carrers de Palma, coneixerem edificis, relleus, escultures o pintures, amb l’acompanyament de les veus antigues que donaran vida als propis personatges que, personats damunt l’espai que correspongui, representaran les llegendes relacionades amb els espais de ciutat que hem trepitjat en nombroses ocasions, sense conèixer realment la seva dimensió històrica.

ITINERARI

L'itinerari de Llegendes de les Illes Balears transcorre pel centre històric de Palma, se plantetja fer-ho el día 1 de Març i tres pases (10:00h, 12:00h, i 16:00h) amb una durada aproximada d’una hora i un quart per pase i té un contingut de 11 temes, que suposen altres tantes llegendes o tradicions de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.

Sis d’aquestes llegendes són teatralitzades, sota la direcció de Joan Pizá, i les altres quatre són contades pel conductor de l’itinerari, l’historiador Gaspar Valero.

LES LLEGENDES

L’homo dels nassos (teatralitzat)

L´any que Nadal, la creu i el Corpus caigueren el mateix dia (teatralitzat)

El Drac de na Còca (teatralitzat)

Un pagès i uns ciutadans (contat)

Sa Nuvia d´Algendar (llegenda menorquina - teatralitzat)

Jaume III i la reliquia de Santa Praxedis (contat)

Els gegants des Vedrà (llegenda eivissenca - contat)

De com el prior privà Sant Vicenç Ferrer de fer miracles (teatralitzat)

El cavall del Rei Moro (contat)

Sa cova de sa Mà Peluda (Llegenda de Formentera - contat)

La fe de madò Marca (teatralitzat)

11 llegendes: 6 teatralitzades i 5 contades, amb més de 20 personatges històrics i llegendaris, a través d’un recorregut fantàstic per la nostra ciutat.



Col·laboradors

whatsapp-image-2024-02-22-at-120348.jpeg logo-dia-ib-2021-2.jpg

Com cada 1 de març, celebram l’aniversari de l’entrada en vigor del nostre Estatut d’autonomia i la constitució de les nostres quatre illes, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, com a comunitat autònoma de les Illes Balears. És un dia per reivindicar la nostra autonomia i tot allò que ens defineix com a poble: la nostra història i arrels, la nostra cultura genuïna, les nostres tradicions i el nostre caràcter inevitablement lligat al fet de ser quatre illes i a la nostra mar Mediterrània.

Després del canvi que demanaren els ciutadans l’any passat, volem que enguany aquest canvi es percebi també en la celebració d’aquest dia tan especial, volem que es percebi en una celebració més oberta a tothom, participativa, que reivindiqui el producte local, la nostra artesania, els nostres artistes, en què se sentin representades les quatre illes i que serveixi per difondre i compartir les nostres arrels i realment qui som.

Perquè som el que estimam. I estimam el que som.

Feliç Dia de les Illes Balears!